January-March 2011 (greek version)

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011, το ΔΙΚΕΜΕΠ διοργάνωσε σημαντικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ενώ συμμετείχε ενεργά σε αρκετές άλλες με σκοπό την προώθηση των δράσεων του.

 

Ενδεικτικά:

• Στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου της Επιτροπής Ανώτατων Αξιωματούχων, στην Sinaia, 25 Φεβρουαρίου 2011, η Γενική Διευθύντρια, Δρ. Ζέφη Δημαδάμα συμμετείχε και παρουσίασε στο ΑΠΘ το κείμενο «New challenges for BSEC, Comprehensive Sustainable Development in a Regional Format» με σκοπό την προώθηση και υιοθέτηση μιας νέας Οικονομικής Ατζέντας προσαρμοσμένης στις τρέχουσες εξελίξεις. Παράλληλα, τα κράτη μέλη του ΟΣΕΠ παροτρύνθηκαν να υποβάλλουν παρατηρήσεις και συστάσεις.

• Επιπροσθέτως, στα πλαίσια του συνεδρίου «The impact of Climate Change in the Mediterranean Designing Adaptation and Implementation Strategies», που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στην Αθήνα, 24-25 Φεβρουαρίου 2011, το ΔΙΚΕΜΕΠ συμμετείχε με ομιλία της Δρ. Ζέφης Δημαδάμα.

• Η Γενική Διευθύντρια και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Πρέσβης Tedo Japaridze πραγματοποίησαν επίσκεψη ως επίσημοι προσκεκλημένοι της Διπλωματικής Ακαδημίας του Αζερμπαϊτζάν (Μπακού, 8-11 Μαρτίου 2011). Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους η Διοίκηση του Κέντρου συναντήθηκε με αντιπροσώπους άλλων think tanks, όπως με το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών, υπό την Προεδρία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, όπου εξερευνήθηκαν οι προοπτικές αλληλεπίδρασης και συνεργασίας με την Διπλωματική του Ακαδημία. Στη συνάντηση που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας η Δρ. Ζέφη Δημαδάμα συζήτησε πρακτικά θέματα φιλικής ανάπτυξης του περιβάλλοντος, «πράσινη ανάπτυξη».

• Το ΔΙΚΕΜΕΠ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία συνάντηση με την Διεθνή Διπλωματική Ακαδημία της Γαλλίας όπου διερευνήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και της Ακαδημίας (Παρίσι, 3 Μαρτίου 2011).

• Η Διοίκηση του Κέντρου και εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Νότιας Κορέας συζήτησαν στην Αθήνα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, που αποτελεί κύριο άξονα του προσανατολισμού του Κέντρου, καθώς και στο ρόλο και τη συμβολή της Νότιας Κορέας ως εταίρου.

• Από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2011 το ΔΙΚΕΜΕΠ θα έχει την χαρά να καλωσορίσει νέους επιστήμονες και διεθνείς εμπειρογνώμονες στο 4ο Διεθνές Συμπόσιο που διοργανώνει για τη Μαύρη Θάλασσα με θέμα «The Black Sea Region in Transition: New Challenges and Concepts», το οποίο θα λάβει χώρα στην παραθαλλάσια ζώνη της Αττικής, Βουλιαγμένη.

• Το ΔΙΚΕΜΕΠ ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Θερινό Σχολείο 2011 με θέμα «Rescaling government: Reforming public administration and local government», το οποίο υποστηρίζεται από την EURA και το EUROLOC. Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με το 4ο Διεθνές Συμπόσιο, θα φιλοξενηθεί και υποστηριχθεί από το ΔΙΚΕΜΕΠ.

• Το ΔΙΚΕΜΕΠ δημοσίευσε ανοιχτή πρόσκληση για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης με σκοπό να προσφέρει επαγγελματική εμπειρία σε δύο καταρτισμένα άτομα, στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει η επεξεργασία επιστημονικών κειμένων, η βοήθεια στην διεκπεραίωση ερευνών καθώς και η ενεργή συμμετοχή τους στην διοργάνωση των διοικητικών και υποστηρικτικών εκδηλώσεων του Κέντρου.

 

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία το ΔΙΚΕΜΕΠ μετέχει ενεργά, το προσωπικό του Κέντρου συμμετείχε με επιτυχία σε σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων, όπως:

 

• Κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Συνάντησης της Εκτελεστικής Επιτροπής στο Κίεβο, 8-9 Φεβρουαρίου 2011, το Κέντρο παρουσίασε την αναθεωρημένη έκδοση Black Sea Research Programme (BSRV).

 • Στο πλαίσιο του προγράμματος «S&T International Cooperation Network for Central Asia and South Caucasus Countries» (IncoNet CA/SC), Απρίλιος 2010, το ΔΙΚΕΜΕΠ ήταν υπεύθυνο για την εκτέλεση δύο διερευνητικών αποστολών με σκοπό την προώθηση, εξοικείωση και εμβάθυνση στα θέματα τοπικών ερευνών και δομών. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, από τις 20 έως τις 30 Μαρτίου 2011, ενώ η δεύτερη στις χώρες της Κεντρικής Ασίας με σκοπό την διοργάνωση Ενημερωτικών Ημερίδων.

• Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος BSEC HDF, το ΔΙΚΕΜΕΠ υπέβαλε πρόταση με τίτλο «Green cluster of knowledge institution Black Sea: a roadmap on renewable energy sources and energy efficience for research and academic institutions”.

• Σχετικά με το έργο «Δικτύωση για την Επιστήμη και την Τεχνολογία στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου» (BS-ERA.NET), στο οποίο το Κέντρο συμμετέχει μαζί με άλλους οργανισμούς από τις λοιπές χώρες μέλη του BSEC, η προθεσμία υποβολής των προτάσεων ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2011. Περίπου 66 προτάσεις υποβλήθηκαν για αξιολόγηση από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωσή της καθώς και η σύναψη των πρώτων συμβολαίων τον Μάιο και Ιούλιο του 2011 αντίστοιχα.

Special partners


PartnersTools


background image

User login


Processing...